diumenge, 7 de febrer del 2010

KATALONIEN

Katalonien är en lite land i norra Spanien, men en lite del som heter "Norra Katalonien" liger i Frankrike. Kataloniens ursprung är karolinsk. Under medeltiden hette den "Spanska Markan" av den Heliga Romerska Riken.

Kanske är språket -katalanska- det viktigaste identitetsteket Katalonien. Katalanska är ett romanskt språk som pratas av 6.000.000 personen ungefär i Katalonien men också i Valencia, i Balearerna och i en lite del av Aragon. Katalanska pratas också i Andorra, ett litat oavhängigt land mellan Spanien och Frankrike. Dessutom pratas det i en liten stad på Sardinien (Italien) som heter Alguer.
Det finns en mycket viktig literattur på katalanska. Kanske de viktigaste katalanska författrarna har varit Ausias March (han var verkligen en sann riddare: diktare och krigare) och Joanot Martorell. De skrev på 1400 talet.


Men i Katalonien pratar man inte bara katalanska. Man pratar också spanska, som är officiellt i hela landet, därför många människor flyttade till Katalonien från andra delar av Spanien, och Occitanska. Occitanska var ett romanisk språk som pratades i södra Frankrike på medeltiden men nu är det nästan utött och överlever i en liten trakt i Pyrenéerna som heter "La Val d'Aran" (http://sv.wikipedia.org/wiki/Occitanska).
Kanske är det viktigaste plats i Katalonien Montserrat. Montserrat (det sågtandade berget) är ett berg som ser magisk och mystisk. Där ligger ett kloster särskild till Jungfru Maria.


Montserrat Jungfrus Maria är en svar medeltida skulptur som många människor älskar. Faktist, går många människor till Montserrat att gifta sig (http://sv.wikipedia.org/wiki/Montserrat_(berg)))


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada